Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tavaszi sonkás-hagymás rizottó cukkinivel

Krémes állagú rizzsel az igazi.
2018. April 27.

Egyik kedvencem a zsenge újhagyma és a cukkini, így ezek a hozzávalók gyakori vendégek a tavaszi ételeimben. A hosszú tél után jól esnek a könnyed, zöldséges fogások, a krémes rizottó pedig szuperül egészíti ki a friss ízeket. Fontos: a rizottó akkor igazán finom, ha lágy és krémes állagú. Ennél az ételnél nem cél a „pergős” állagú rizs, készítsétek krémesre, és tálaljátok rögtön, amint elkészült.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 db cukkini (kb. 25-30 dkg)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 50 dkg rizottó rizs (arborio, carnaroli)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • kb. 1,3-1,5 l zöldségalaplé (esetleg víz)
  • 2 ág friss kakukkfű
  • só, őrölt fekete bors
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 15 dkg fekete-erdei sonka

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, felkockázzuk. Egy nagyobb lábasban vagy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rádobjuk a cukkinikockákat, átpirítjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.

A helyükre szórjuk a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, valamint az újhagyma felkarikázott fehér részét. Megpároljuk. Rátesszük a rizst, 1-2 percet pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon elpárologtatjuk az alkoholt.

Ezután a rizsre merőkanalanként rámérjük a zöldségalaplevet. Mindig akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előző már elpárolgott. Közben beletesszük a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és finoman sózzuk, borsozzuk.

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve és pótolva az alaplevet addig főzzük a rizst, amíg krémes állagú lesz, de a szemek haraphatóak maradnak. Körülbelül 18-20 percig készítjük így a rizottót.

Miután kialakult a krémes állag, ízlés szerint még utánasózzuk az ételt. Beletesszük a felkockázott vajat, a lereszelt parmezánt, a cukkinikockákat és a felcsíkozott sonkát, majd az egészet összeforgatjuk.

Aprított újhagymazölddel meghintve tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pitavacsora

Pitavacsora

Vega vacsi sok zöldséggel.
Kapros-uborkás tésztasaláta

Kapros-uborkás tésztasaláta

A nyár egyik hírnöke: a kapor!
Mazsolás-vaníliás cukkinikenyér

Mazsolás-vaníliás cukkinikenyér

Friss szezongyümölcsökkel igazán izgalmas.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!